19.5.16

Hμερολόγιο 2






























Άγγλοι, Δανοί, Τούρκοι, Ολλανδοί, Ινδοί όλοι τους παιδιά υψώνουν τα χέρια τους ανάμεσα στο βραδινό αέρα και τραγουδάνε όλοι μαζί. Οι χίπηδες υπάρχουν ακόμα και σίγουρα μπορείς να τους βρεις όλους μαζί στην Γκόα. Γιαπωνέζοι τραβέλια ντυμένοι μάγοι, Φιλανδές δεκαοκτάχρονες ταξιδεύουν μόνες τους Βιετνάμ – Λάος – Ταϋλάνδη. Ιστορίες από όλο τον κόσμο μαζεμένες σε μια πρώην πορτογαλική αποικία. Αφήνουμε πίσω μας τη Νότια Ακτή. Καινούργιος προορισμός Hampi. Πρώτη στάση Bangalore. Τεράστια πόλη. Υπερπληθυσμός. Ο καπιταλισμός καταστρέφει τα πάντα σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Αυτοκίνητα, λεωφορεία, τρίκυκλα οχήματα, αγελάδες, καπνοί από φρέσκα καμένα σκουπίδια, χρωματισμένοι ναοί του Hanuman. Άντρες, γυναίκες κυκλοφοράνε με καλυμμένα τα ρουθούνια τους από λινό, μακό ή μετάξι για να εισπνέουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Ταινία επιστημονικής φαντασίας γυρισμένη το 1100 π.χ. Μαθητές ξυπόλυτοι αλαλάζοντας μέσα σε αυλές στους στενούς δρόμους. Υπερσύγχρονοι φωτισμοί. Ο προγραμματιστής του Hotmail κατάγεται από το Bangalore. 
Το χάσμα μεταξύ πλούτου και εξαθλίωσης εξοργίζει κάθε νευρολογικό σου κύτταρο. Μίσος ταξικό παντού. Αυτή τη χρονιά κυβερνάνε Ινδουιστές φασίστες. Οι κάστα των ανέγγιχτων Νταλίτ είναι σαν φαντάσματα που προσπαθούν να σε αγγίξουν. Η πείνα μουρμουρίζει ύμνους και υποκρίνεται με χαμόγελο. Όλοι λένε ότι οι ανέγγιχτοι είναι ευτυχισμένοι. Εγκληματικότητα δεν υπάρχει. Οι θυμός, οι δυνατές φωνές και οι απότομες κινήσεις δεν επιτρέπονται σε ολόκληρη την επικράτεια λόγω υπερπληθυσμού. 
Εξασκούνται όλοι στην υπομονή. Η ιστορία εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σου. Ιερές ελεφαντίνες, νεόκτιστοι ναοί του Ganesh, λειτουργίες με εκατοντάδες μουσικά όργανα και χιλιάδες πέταλα λουλουδιών μέσα σε ανανάδες και μάνγκο προς τιμή των θεών. 
Σταθμός λεωφορείου. Πλαστικές πινακίδες, υπόνομοι, βαλίτσες. 12 ώρες μέσα στο λεωφορείο, 20 ώρες μέσα στο τρένο από προορισμό σε προορισμό. Καμπίνες με κρεβάτια και κουρτίνες. Δεν έχει θέσεις, μόνο βυσσινί στρώματα επάνω από τις ρόδες. Οι στροφές του δρόμου είναι τρομακτικά απότομες. Βυθίζομαι στον ύπνο, στη δική μου κούραση για να ξυπνήσω όταν φτάσουμε στον επόμενο σταθμό του ταξιδιού. Kajuraho, Orcha, Bodhgaya, Varanasi.
Η ιστορία παραμένει χαραγμένη στα μνημεία. Κάποτε το Hampi ήτανε μια από τις πιο πλούσιες και μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Ξεκινώντας από τον τρίτο αιώνα προ- χριστού μέχρι σήμερα. Περπατώντας επάνω στο σκορπισμένο βασίλειο του Ασόκα, μπαίνοντας μέσα στα δημόσια λουτρά και ξεκουράζοντας στα σκιάδια που είχαν χτισθεί για να αναπαύονται οι μαϊμούδες και οι ελέφαντες. Οι αιώνες ερωτοτροπούν μεταξύ τους. Οι μουσουλμάνοι κρύβονταν πίσω από αμυντικούς λόφους μέχρι το 1565. Ινδουιστικοί ναοί ζωγραφισμένοι με μυθολογικά έπη. Ένας ζωντανός γέροντας ιερέας εξαφανίζει το κάρμα ρίχνοντας νερό από το ποτάμι στον κόρφο σου.O Σίβα και ο Κρίσνα μεθάνε όλο τον κόσμο με τους πιστούς τους.
Πολύ ζέστη. Όλο το μεσημέρι ατενίζοντας τον καύσωνα πάνω από ορυζώνες. Οι ερωδιοί αγκαλιάζουν τα περίφημα μωβ βράχια. 
Ένα ταξίδι υπομονής. Αντιμετωπίζοντας το ανεπάντεχο. 
Γνωρίζοντας τη σημασία του κάθε συμβόλου που κρατάει ο κάθε θεός στα χέρια του το άγνωστο μεταφράζεται σε πνευματική εμπειρία και οι δυσκολίες στην κατανόηση ενός διαφορετικού πολιτισμού.

ΙΝΔΙΑ 2016 

No comments: